Een refurbished mobiel kopen?

Titel:
Een refurbished mobiel kopen?
Datum:
donderdag 26 november 2015

'Refurbished is hot, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee'. 

Wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe telefoon, wordt je omvergegooid met scherpe aanbiedingen. Vooral nu de feestmaand december weer voor de deur staat. iPhones welke tegen marktplaats prijzen van de hand gaan, het lijkt vaak te mooi om waar te zijn maar je ziet ze overal opduiken. iPhones worden vaak onder de term ‘refurbished’ aangeboden voor bedragen welke soms tot de helft goedkoper zijn dan de nieuwprijs. Voor de duidelijkheid: refurbished is een engelse term voor het wat minder klinkende ‘gereviseerd’ in het Nederlands. Oftewel: het toestel heeft een tweede leven gekregen en is dus eigenlijk gewoon tweedehands te noemen.

Ervaringen refurbished toestel

Wij zijn afgelopen zomer de markt gedetailleerd gaan verkennen en zijn ons rot geschrokken van wat er allemaal aangeboden wordt door bedrijven aan consumenten. Een oplettende consument vindt op Google al verschillende slechte ervaringen, welke op diverse forums gedeeld worden. Wij van Smartphonerepairs hebben een aantal van deze refurbished iPhones (van diverse partijen) aangeschaft en open laten schroeven door onze specialistische monteurs om eens te kijken wat er nu precies aan de binnenkant van het apparaat  gereviseerd is. Als reparatie bedrijf kan je vrij objectief naar elk toestel kijken, zeker omdat je de gekste reparatieverzoeken hebt mogen uitvoeren. Conclusie van wat we aantroffen: Meer dan de helft van deze apparaten waren van binnen ‘rot’. Moederborden met vochtaantasting met als gevolg slechte batterijen, slecht wifi & netwerk ontvangst maar vooral imitatie onderdelen, deze laten het toestel ‘gereviseerd’ lijken… Maar niets is minder waar: Deze nieuw aangeschafte refurbished iPhone is geen lang leven beschoren.

Het vreemde is eigenlijk dat een consument vaak denkt dat het apparaat door Apple zelf is gereviseerd. Sterker nog: Apple zelf verkoopt helemaal geen refurbished iphones.

Hoe zit het met garantie?

Nu lopen we tegen het einde van het jaar 2015 en kunnen we alleen al voor onze winkel in Breda een tiental reparatie dossiers naar boven halen van klanten welke een rotte refurbished iPhone via internet hebben aangeschaft. Garantie hadden deze klanten bij de webshop tot aan de deur, en om toch nog enigszins plezier te beleven aan het toestel waar uiteindelijk gemiddeld 300-400 euro voor betaald is laten consumenten het apparaat uiteindelijk repareren.

Dit wil niet zeggen dat je helemaal geen refurbished iPhones moet aanschaffen, natuurlijk zijn er ook partijen waar wél goede onderdelen worden gebruikt om de iphones te reviseren. En zijn namelijk genoeg websites en bedrijven waar refurbished toestellen worden aangeboden welke dubbel gecheckt worden voordat ze de deur uit gaan.

Maar wees gewaarschuwd! Let goed op bij welk bedrijf je een refurbished iPhone aanschaft en kijk altijd na of het bedrijf ook garantie geeft. Er zijn zelfs partijen die bieden een jaar garantie op de aanschaf van een refurbished iPhone. 

Vergelijk dus altijd en schaf niet zomaar een refurbished toestel aan! Lees ook altijd de algemene voorwaarden van de verschillende partijen voordat je uiteindelijk een beslissing maakt. Mocht je toch een probleem geval hebben gekocht, schroom dan niet om een expert het toestel open te laten schroeven in 1 van onze vestigingen. In 75% van de gevallen kunnen we het toestel uiteindelijk nog repareren waardoor je er toch nog een lange tijd plezier van zal hebben.